lotusblad
28 sep

NANO coating

Wat betekent dit nu daadwerkelijk? U ziet bij diverse douchecabines, douchewanden en inloopdouches staan dat het veiligheidsglas is behandeld met een NANO coating. Deze coating zou ervoor moeten zorgen dat er geen kalkaanslag op het glas blijft zitten. Maar hoe werkt dit dan precies? En wat voor voordelen levert NANO dan nog meer op? In dit artikel wordt dit haarfijn uitgelegd en belicht.

De technologie
De term “nanotechnologie” is ooit in 1974 door Norio Taniguchi van de Tokyo Science University gedefinieerd als: Nanotechnologie bestaat vooral uit het bewerken, scheiden, vastleggen en vervormen van materialen door een atoom of molecuul te manipuleren.
Om de techniek goed toe te lichten, is het beste om te beginnen met de vraag wat is NANO?
NANO is namelijk een meeteenheid , ook wel de nanometer, die één miljardste is van één meter.
De techniek speelt zich dus af op microscopisch niveau waar de Nanodeeltjes zich aan elkaar hechten en het oppervlak waar de coating voor gebruikt wordt. Door dit netwerk van verbinden ontstaat er een enorm hoge dichtheid dat de oppervlakte ondoordringbaar wordt voor vocht en vuil. Hierdoor blijven vuil en vocht op het oppervlak liggen en is het dus een kwestie van even afvegen. De coating is echter niet met het blote oog waar te nemen, wat natuurlijk wel zo mooi is voor bijvoorbeeld een glazen douchewand.

Het effect van nanotechnologie op een behandeld oppervlak wordt ook wel het lotuseffect genoemd. Het lotuseffect is het verschijnsel dat optreedt als water of vuil op het blad van een lotusplant terecht komt en het niet blijft plakken. Het parelt als het ware van het blad af. Deze zelfreinigende eigenschap is te danken aan hele kleine bultjes op het blad. Materiaaldeskundigen proberen dit zelfreinigende effect na te bootsen door het ontwikkelen van geavanceerde materialen(bron rss-nanocoatings.nl).

lotusblad                                           pc-lotus

Waterdruppels op een lotusblad                                                                     Computer gegenereerde afbeelding van het lotuseffect

De voordelen
De aangebrachte coating biedt een beschermende werking van wel 20 jaar doordat oppervlaktes extreem UV bestendig zijn. Daarnaast zeer goed bestand tegen corrosie, erosie en chemische middelen. Het tweede voordeel is dat vuil en vocht aan de oppervlakte blijven en dus zeer gemakkelijk afgeveegd kunnen worden. Dit maakt het onderhoud heel erg simpel en snel en blijft bijvoorbeeld uw badkamer beter schoon. Ten slotte maakt kalkaanslag geen kans tegen deze coating en zal een bewerkt oppervlak geen problemen hebben met kalk. Daarom wordt Nano in veel gevallen ook wel antikalk coating genoemd.

Aanrader?
Wanneer u kunt kiezen uit bijvoorbeeld een douchewand dat niet bewerkt is met Nano of dat wel bewerkt is, dan zal het in de meeste gevallen verschillen in de prijs. Wellicht is een niet bewerkte wand goedkoper, maar het is de vraag of dat product net zolang meegaat als een wel bewerkt product. In de meeste gevallen zult u het verschil altijd terugverdienen door de langere levensduur en de tijd die u zelf bespaart op het reinigen van uw badkamer. Het is dan ook zeer zeker een aanrader om voor Nano bewerkte producten te kiezen!

Plaats een reactie

*